La Plataforma

Famílies de Cardedeu ens organitzem per promoure l’ús conscient de dispositius digitals dels infants i joves. 

En reacció a la pressió social de donar accés al primer mòbil en entrar a l’ESO, aquest és un col·lectiu de suport per a l’ús responsable/saludable de dispositius mòbils i pantalles.

A la primera trobada el passat 19 de juny, es va posar en comú la preocupació sobre la pressió social per donar el primer dispositiu mòbil als 12 anys.

Tot i que les darreres evidències científiques aconsellen que aquest primer accés sigui a partir dels 15-16 anys, a Cardedeu més del 80% dels infants tenen el seu primer dispositiu mòbil entre els 11 i 12 anys.

Davant les reticències a aquesta pràctica i assumint que la pressió del grup és tan elevada en aquestes edats, vam concloure que si ens volem mantenir ferms en la idea de no donar – encara – un smartphone als nostres fills i filles, era clau assegurar-se que un mínim de famílies del nostre entorn tampoc ho fes.

Des de la primera trobada el grup ha anat creixent. S’hi han interessat altres famílies amb inquietuds similars, amb infants provinents d’altres escoles i que també accediran a altres instituts, d’altres edats, i fins i tot d’altres municipis.

Algunes famílies amb estudiants ja a l’ESO, que consideren que s’han precipitat en lliurar el primer dispositiu mòbil al seu fill o filla gran, han manifestat també la seva preocupació sobre com gestionar la relació amb els mòbils de manera diferent.

Després de posar en comú totes les preocupacions hem decidit passar a l’acció promovent el PACTE MUNICIPAL DE CONVIVÈNCIA DIGITAL.

Un compromís de poble que inclogui famílies i centres educatius, per tal d’aplicar una política de convivència digital que protegeixi els adolescents dels usos perjudicials dels dispositius mòbils i pantalles com tauletes, ordinadors o smart-tv.

Aquest pacte de convivència digital es basa en el consens científic que en cap cas és positiu per un infant disposar d’un telèfon mòbil propi abans dels 12 anys, i cerca el recolzament de les institucions municipals de l’àmbit de l’educació, la infància i la salut, com regidories i centres educatius.

Continuem creixent com organització, famílies amb infants de primària també s’han sumat creant un grup de treball per engegar una campanya de conscienciació col·lectiva davant la constatació que hi ha diverses escoles al municipi on els infants de primària sense mòbil propi també són minoria.